Mandarīns Mandarīns

Mandarīns

Par visu marts 30, 2015 oranges

Mandarīns ir sulīgs, mūžzaļā krūma, citrusauglis. Tropiskajam un subtropiskajam augam botāniskais nosaukums ir Citrus reticulate. Mandarīnu dzimtenē, Ķīna, šos augļus jau kopš seniem laikiem... Mandarīns

Mandarīns ir sulīgs, mūžzaļā krūma, citrusauglis. Tropiskajam un subtropiskajam augam botāniskais nosaukums ir Citrus reticulate. Mandarīnu dzimtenē, Ķīna, šos augļus jau kopš seniem laikiem uzskata par veiksmes simbolu un tiem ir svarīga rituālā loma ķīniešu Jaunā gada sagaidīšanā.

Mūsdienās mandarīnus audzē visās Vidusjūras valstīs un praktiski visos tropu un subtropu reģionos. Tiek uzskatīts, ka mandarīni plaši populāri visā Āzija kļuva 10. gadsimtā. Uz Eiropu šis auglis nokļuva tikai 19. gadsimtā sākumā, ASV – 1882. gadā , kad seši „karaliskā” mandarīna augļi tika atvesti no Saigonas un Kaliforniju.

Eksistē vairākas mandarīnu šķirnes. Vispopulārākie mandarīni ir no Ķīnas, tanžerīni no pilsētas Tanžeras, kura atrodas Marokas ziemeļos, dansa, klementīni un satsuma no Japānas. Mandarīni ir daudz saldāki par saviem tuvākajiem citrusaugļu biedriem. Mandarīnu aromāts ir ļoti atkarīgs no šķirnes un var variēt no ļoti salda līdz asi – skābam. Mandarīniem ir koši oranža miza, kuru var viegli nolobīt. Augli var sadalīt sulīgās un saldās daiviņās.
Mandarīni 85% sastāv no ūdens, tajos ir daudz cukura, šķiedrvielu, olbaltumvielu un tauku (ēteriskās eļļas), organisko skābju un fitoncīdu. Mandarīni satur B grupas vitamīnus un diezgan lielu daudzumu C vitamīna, kāliju, kalciju, fosforu. Mandarīnos ir 38 kalorijas. Mandarīna uzturvērtība – olbaltumvielas – 0,8 grami, tauki – 0,2 grami, ogļhidrāti – 7,5 grami.

Mandarīni ir svarīgs vitamīnu avots ziemā. Tiem ir organismu spēcinošas īpašības. Mandarīnu aromāts veicina apetīti, skābes, kuras satur mandarīni, uzlabo gremošanu un vielmaiņu organismā. Mandarīnus var lietot saaukstēšanās slimību profilaksei, jo fitoncīdi, kurus tie satur, iznīcina mikrobus. Uzlējumu, kurš pagatavots no mandarīnu mizām var lietot ja ir bronhīts, sauss klepus vai kā līdzekli vielmaiņas normalizēšanai.

Mandarīnus pārsvarā izmanto svaigā veidā, bet eksistē milzum daudz salātu, pamatēdienu un desertu recepšu, kurās tiek izmantoti mandarīni. Tur, kur mandarīni ir pieejami visu gadu no tiem spiež sulu, vāra ievārījumus un gatavo kompotus. Saldskābo mandarīnu garša lieliski papildina treknas gaļas izstrādājumus, bet maigo mandarīnu aromāts lieliski maskē zivju un jūras produktu smaržu. No mandarīna mizas iegūst ēterisko eļļu. Tai ir ļoti izteikta, intensīva smarža, tāpēc to izmanto aromātisko sveču, saldējuma, košļājamās gumijas, gāzēto dzērienu, liķieru un konditorejas izstrādājumu izgatavošanā. Bieži vien to pievieno tējām.

Ķīnas tautas medicīnā kaltēta mandarīna miza tiek izmantota dzīvības enerģijas, kura skaitās visa dzīvā pamatā, normalizēšanai. Jau no seniem laikiem mandarīna miza tiek izmantota gremošanas sistēmas normalizēšanai, pret sāpēm vēderā, gļotu mazināšanai. Ajūrvēdā mandarīni tiek pielietoti apetītes uzlabošanai, slāpju remdēšanai, kuņģa – zarnu trakta traucējumu novēršanai.
Tradicionālajā Ķīnas kultūrā mandarīni simbolizē sauli un ir saistīti ar pozitīvas un radošas enerģijas Jan pirmsākumu. Lūk, tāpēc mandarīni ir Jaunā gada un labu pārmaiņu simbols. Dažas nedēļas pirms Jaunā gada, ziedu veikalos, sāk pārdot podos iestādītus mandarīnu krūmus, kuri ir pilni ar augļiem. Cilvēki tos pērk mājas interjera rotāšanai. Sekojot senai tradīcijai ķīnieši zem mandarīnu koka liek dažus mandarīna augļus un naudu sarkanā aploksnē blakus bērna gultiņai, kasti ar saldumiem. Tiek uzskatīts, ka tas atnesīs veiksmi gan mājas saimniekiem, gan ciemiņiem.

Mandarīnu ēteriskā eļļa ir plaši izmantota parfimērijā. Tā ir labākais papildinājums ziedu kompozīcijām un odekoloniem. Smaržās mandarīna ēterisko eļļu var atpazīt pēc citrusa – ziedu nots, kura līdzinās neroli aromātam. Pozitīvais un jūtīgais mandarīna aromāts ļoti labi sader ar citiem citrusu augļu aromātiem, kā arī ar garšvielu aromātiem – muskatriekstu, kanēli, krustnagliņu. Mandarīna aromātu var raksturot kā ļoti saldu augļu smaržu, kuru caurvij viegls ziedu pieskāriens, kurš nomierina un ir piemērots fantāzijas pilnām parfimērijas kompozīcijām.