Pomelo. Pomelo.

Pomelo.

Par visu februāris 11, 2016 oranges

Pomelo ir mūžīgi zaļā koka citrusa auglis. Augļa miza ir diezgan bieza, bet daiviņas lielas. Tās sadala baltas krāsas cietas starpsienas, kuras pēc garšas... Pomelo.

Pomelo ir mūžīgi zaļā koka citrusa auglis. Augļa miza ir diezgan bieza, bet daiviņas lielas. Tās sadala baltas krāsas cietas starpsienas, kuras pēc garšas ir rūgtas. Nogatavojies auglis var būt no gaiši zaļas līdz dzeltenīgi rozā krāsai. Rozā nokrāsu parasti iegūst tikai viena puse, tā, kura nogatavošanās laikā visu laiku bija pagriezta pret sauli. Auglis, citrusu augļu vidū, ir rekordists. Tā diametrs var sasniegt 30 centimetru, bet svars var sasniegt – 10 kg. Pēc garšas pomelo ir ļoti līdzīgs greipfrūtam, bet mīkstums tam nav tik sulīgs kā greipfrūtam, bet starpsieniņas atdalīt ir daudz vieglāk.

Pirmie pieraksti par šo brīnišķīgo augli ir datēti 100 gadus pirms mūsu ēras. Tie ir saglabājušies ķīniešu manuskriptos. Par pomelo dzimteni tiek uzskatīta Malaizija, Āzijas dienvidu – austrumu daļa, Fidži salas un Tongo.

Pomelo tiek uzskatīts par labklājības simbolu, tāpēc Ķīnā ir pieņemts dāvināt šo augli Ķīniešu Jaunā gada priekšvakarā. Taizemē šo augli izmanto rituālu veikšanai un kā velti dieviem. Uz Eiropu šo augli 14, gs. atveda britu jūrnieks. Mūsdienās eksportam šo augli audzē Ķīnā, Japānā, Vjetnamā, Taivānā, Indonēzijā, Indijā, Izraēlā un Taiti.

Kā izvēlēties, lietot un uzglabāt pomelo?

Pomelo nogatavošanās laiks ir februāris, tāpēc pirkt augļus ir vislabāk tieši šajā periodā. Izvēloties augli ir jāvadās pēc vienkāršiem noteikumiem:

Augļa mizai ir jābūt spīdīgai, gludai, bez redzamiem bojājumiem.

Auglim ir patīkami jāsmaržo pēc citrusiem.

Auglim ir jābūt vienmērīgai krāsai. Ja augļa lielākā daļa ir dzeltena, bet viena pusē ir zaļš plankums, tad, visticamāk, auglis nav nogatavojies.

Ja auglim nav nekādu bojājumu, tad istabas temperatūrā tas var uzglabāties aptuveni mēnesi. Notīrīts auglis sāk ātri bojāties, tāpēc to labāk uzglabāt ledusskapī, pārsegtu ar pārtikas plēvi un to der izlietot divu dienu laikā.

Pomelo, neskatoties uz tā apjomīgajiem izmēriem, ir diezgan viegli notīrīt. Mizas noņemšanai jāveic neliels griezums, pēc tam to var tīrīt ar rokām, kā apelsīnu. Daiviņas ir jāattīra no baltās plēvītes, jāizņem kauliņi un auglis ir gatavs lietošanai.

Pomelo sastāvā ir ļoti daudz vitamīnu – A, C, B1, B2, B5, minerālu, šķiedrvielu, ēterisko eļļu un dabisko taukskābju. Dietologi šo augli uzskata par ļoti vērtīgu un iesaka to lietot diētu laikā. Pomelo ir lieliska īpašība paātrināt vielmaiņu, tas palīdz sadedzināt tauku uzkrājumus un līdz ar to samazināt svaru.

Lielais C vitamīna saturs auglī paaugstina organisma spēju cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, it īpaši rudens – ziemas laikā. Vēl to lieto asins spiediena pazemināšanai, trombu veidošanās audos profilaksei.

Šis auglis ir ļoti noderīgs ne tikai iekšējā lietošanā, bet arī ārējā. Maskas, kuru sastāvā ietilpst pomelo labvēlīgi ietekmē sejas ādu. Tām ir mitrinoša un barojoša iedarbība. Lai pagatavotu tādu masku nepieciešams: rūpīgi sasmalcināt 100 gramu pomelo, pievienot 1 tējkaroti medus un 1 ēdamkaroti citronu sulas. Lai maska nav tik šķidra var pievienot 0,5 – 1 tējkaroti auzu miltu. Jāuzklāj līdzenā kārtā uz attīrītas sejas, jāatstāj uz 10 – 15 minūtēm. Masku nedrīkst likt apkārt acīm un mutei. Tad masku nomazgā ar siltu ūdeni, bet seju sasmērē ar krēmu. Vislabākais maskas uzlikšanas laiks ir vakarā – pirms gulētiešanas. Tas ļaus ādai atpūsties un atjaunoties.

Lai sejas āda no rītiem izskatītos starojoša, iesakām, to no rītiem noslaucīt ar svaigi spiestā pomelo sulā samērcētu vates tamponu.

Pomelo parasti lieto svaigā veidā, bet ir iespēja no tiem pagatavot arī daudz dažādu ēdienu. Piemēram salātus, marmelādi, pildījumu pīrādziņiem, pikantu piedevu gaļas un zivs ēdieniem. No augļa mizām mājas apstākļos parasti gatavo ievārījumu un sukādes vai aromātisku piedevu tējai.